- 6 דקות
- 4 דקות
- 2 דקות
- 2 דקות
- 1 דקות
- 2 דקות
- 3 דקות
- 2 דקות
Recent Posts
Tags
במשך הרבה שנים ההנחה הבסיסית בכלכלה הייתה שאנו, בני האדם, יצורים רציונליים להפליא. אנשים רציונליים תמיד יעדיפו להגדיל רווחים ולמזער הפסדים. אולם כבר מאמצע המאה העשרים החלו הכלכלנים אט אט להבין כי בכל מה שנוגע למפגש של האדם עם הכסף, רציונליות היא [במקרה הטוב] איננה אלא קירוב של מה שקורה באמת. אנשים גילו נטייה מטרידה לגלוש לחובות, להיות מושפעים ממצב רוח, מצורת הצגת המחירים, מהערכות מוטעות ובטחון יתר ועוד אין ספור דברים שכולם היו בהחלט ״לא רציונליים״, כך נולדה הכלכלה ההתנהגותית.
אחת הדמויות הבולטות היום בתחום הכלכלה ההתנהגותית הוא הישראלי פרופסור דן אריאלי (אם השם נשמע לכם מוכר – אתם צודקים, אריאלי הוזמן למסור הרצאה בכנס מתנדבים מוקדם יותר השנה ואפילו הזכיר בחטף כמה מלקחי הספר) אריאלי הוא דוגמא מוצלחת במיוחד לעיסוקה של הכלכלה ההתנהגותית כיון שהוא ניחן באחת התכונות המרכזיות לתחום, והיא הסקרנות הבלשית. המפגש המרתק בין הפסיכולוגיה לכלכלה הוליד מקצוע אשר אינו מקבל מאליו שום תופעה בחיי היום יום ומתחקה אחר הכוחות הסמויים שמעצבים כל דבר בחיינו, החל בטיפ במסעדה וכלה ביצר הנקמנות שמקנן בכל אחד מאתנו.
"לא רציונלי ולא נורא" הוא ספרו האישי ביותר מבין השלושה שכתב (קדם לו "לא רציונלי ולא במקרה" ולאחרונה "האמת על באמת") אריאלי נשען כאן על חוויות אישיות כמו הרכבת ארונית של איקאה או תסכול משירות לקוחות כושל כדי לצאת למסע בלשי המגלה את ההסברים האמיתיים מאחורי ההעדפות וההרגלים שלנו. הספר סוקר בקלילות כמות עצומה של מחקרים עדכניים ומוליך אותנו למוסר ההשכל של כל אחד ואחד מהם. הנימה האישית של הספר יחד עם ההומור מצליחים להציל אותו מלהיות דוח מחקר יבש והוא נקרא בעניין ועם חיוך.
קריאה נעימה